Çocuklar ne kadar küçük olurlarsa olsunlar internette çok vakit geçiriyorlar ve bu nedenle internette güvende kalmanın öğretimi konusu da oldukça büyük önem kazanıyor.

Öğrencilerle internet güvenliğini konuşurken dikkate alınması gereken 3 nokta var. Birincisi, gerçek hayatta yabancılara karşı alınması gereken önlemler çocuğa anlatıldığında sanal ortamda da kendini koruyabileceği düşünülmemeli. Öğretilmesi gerekiyor. İkincisi internette karşılaşılan yabancı insanların tehlikeli olduğunu ve çocuklara zarar vermek istediklerini ifade etmek, internetin yabancılarla işbirliği yapma özelliği ile çelişiyor. Tüm yabancılar tehlikeli değildir. Son olarak, gerçek hayatta öğrenciler potansiyel bir tehditten kaçabilir ya da bu tehlikeye bulaşabilirler. Çevrimiçi bir ortamda ise tehlike evin içindedir ve eğer bununla mücadele etme/kaçınma becerisi kazanılmamışsa bundan kaçmak oldukça zordur.

Kişisel Bilginin Korunumu

Öğrencilere şu soruları sorun:

  • Yabancı nedir?

Öğrencilere yabancıların tanımadığımız insanlar olduğunu kavratın. Ancak her yabancının tehlikeli olmadığını, bazen yere düşen bir şeyinizi bir yabancının alıp size verdiğini hatırlatın.

  • Yabancılara söylemememiz gereken şeyler?

Adres, telefon numarası, tam ad, kimlik numarası gibi bilgilerin söylenmemesi gerektiğini farkettirin.

  • Yabancılara söyleyebileceğimiz şeyler?

Öğrencilere, “merhaba”, “nasılsın”, “en sevdiğin renk”, “en sevdiğin meyve” gibi bilgilerin konuşulmasının zararlı olmayacağı söylenebilir.

  • Yabancılarla oyunlarda konuşmak?

Bazen öğrenciler daha önceden bu konular hakkında online oyunlarda yabancılarla konuşmuş olabilirler. Online oyunlarda yabancılarla konuşmakla ilgili kısa bir tartışma ortamı yaratılabilir ve bir video izletilebilir.

Kaynak: https://www.edutopia.org/blog/internet-safety-younger-elementary-mary-beth-hertz