Öğretmenler her toplum içerisinde saygı duyulan bir meslektir. Bu mesleği icra eden kişiler doğuştan öğretmeye ve öğrenme sabrına sahiptirler. Bu özellik her durumda kendisini ön plana çıkartarak karşımızda ki öğrencilerimiz ile doğru ve etkin bir iletişim kurmamıza olanak tanımaktadır. Unutulmamalıdır ki öğretmen sadece okulda değildir. Hayat boyunca örnek aldığımız kişiler dahi bizim öğretmenimiz olur ve bize tecrübeleriyle yol gösterirler. Öğretmen ve öğrenci hayat boyu birbirlerinin bilgi bekçisi olurlar.
Öğretmen, günümüz dünyası içerisinde sadece eğitim sektörü içerisinde sıkışmış bir anlam olarak kullanılmaktadır. Ancak dünya genelinde kutsal meslekler olarak sınıflandırılan en önemli mesleklerden bir tanesidir öğretmen. Öğretmen sıfatı, yaşanılan tüm hayat boyunca kişinin çevresinde olan ve yol gösterip akıl veren en önemli olgulardandır. Herkes hiç ummadığı kişilerin öğretmeni olabilir. Öğretmen demek, sizin hayatınızda tecrübelerinizle çizmeniz gereken yolu gösteren rehberiniz demektir.
Öğretmende olması gereken özellikler nelerdir?
Her şeyden önce güçlü bir empati duygusuna sahip olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde karşı tarafın sizinle iletişim kurması ve sizin aktarmak istediklerinizi aktarmanız veya öğretmeniz bir hayli zorlaşır. İletişim beceriniz çok hassas ve herkesle uyumlu olmalıdır. Kişisel tavırlarınız sıcakkanlı ve cana yakın olmakla birlikte, görünüşünüz bir disiplin ve çalışmayı da andırmalı. Bununla birlikte, öğrencileriniz ile her zaman daim bir iletişiminiz olmalı. İlk adımı atan, örnek olan ve cesaret veren taraf siz olmalısınız. Hata yapmaktan korkan değil, hata yapmayı seven ve bununla birlikte cesareti öğrenip genç yaşlarında tecrübe edinmeleri için kendi kontrolcü düşünce sistemlerini oluşturmalarında yardımcı olmalısınız.
Öğretmenin öğrencilerine karşı tutumu nasıl olmalıdır?
Öğretmenler de emek, zaman ve çalışma harcayan bireylerdir. Örnek alınan ve öğrencilerine karşı sorumluluklarının dışında kendisinin de öznel bir hayatı vardır. Bir öğretmen öznel yaşamı ile öğretme yaşamını birbirine asla karıştırmamalıdır. Unutulmamalıdır ki her şeyin yeri ve zamanı gerektiğinde yapılmalıdır. Öğrenciler her zaman meraklıdır ve soru sormak isterler, mizaçları ve soru sorma şekiller farklı olsa da bir öğretmen öğrencilerinin heyecanlarını kırmayacak şekilde tutum ve davranış sergilemelidir öğrencilerine karşı. Sabır ve anlayış en önemli anahtarınız olmalıdır. Her daim pozitif ve istekli olmalısınız. Unutmayın ki öğrencileriniz ilk iletişiminizden sonra sizi örnek almaya başlayacaktır.
Öğretmenin iletişim becerileri ne kadar iyi olmalı?
Konuşmak, aslında düşünüldüğü kadar kolay bir eylem değildir. Herkes düşünebilir, herkes fikir üretebilir, ancak bunları hemen söze dökemezler. Bu nokta da öğretmen devre de olmalıdır. Bunun için öğrencilerinizi iyi gözlemeli, onlar hakkında fikir sahibi olmak için sohbetler etmelisiniz. Bu sizi öğrenciniz bakımından daha da ön planda olmanızı sağlar. İletişim becerileriniz de her zaman öğrencinizin göz hizasında iletişim kurmanız gerekmektedir. İletişim güven demektir ve sizin görünüşünüz, konuşmanız güven teşkil etmelidir. Beden diliniz, sözel ifadelerinizi destekler nitelikte olmalıdır. Bu iletişiminizi daha da güçlendirecektir.
Öğretmen bilgiyi nasıl öğretmeli ve uygulamalıdır?
Öğrenmek ve öğretmen çok farklı olgulardır. Herkes eşit şekilde öğrenemez ve eşit şekilde anladığını yorumlayamaz. Herkes biricik ve kendine hastır. Önemli olan nokta öğrenci ile öğretmenin iletişim bağının uyum içinde olmasını sağlamaktır. Öğretmenler bilgileri sadece salt kelimelerle değil çeşitli deney ve görsellerle uygulamalı bir şekilde desteklenmelidir. Bu yöntemle öğrenci daha bir istekli ve öğrenmeye açık olacaktır. Bu ve bunun gibi yöntemler her zaman için farklılık oluşturacağından dolayı öğrenci öğrenmek için daha aktif rol oynamak isteyecektir. Bir diğer açıdan bakıldığı zaman öğrenci ile öğretmenin, öğretilen konu üzerinde fikir alışverişi yapması ve öğrencisinin fikirlerini geliştirmeye yönelik adımlar atılması, öğrenci açısından öğrenmenin daha kolay ve özgüvenli olacağını da gösterir. Konu ile bilgiler, öğretmen tarafından, öğrencilerinin anlayacağı şekilde süzgeçten geçirilmeli ve özet bilgiler haline getirilmelidir. Bu detaylı ve titiz çalışma sonucunda öğrenci konu hakkında temel bilgileri daha çabuk öğrenir ve bu konu hakkında etraflıca araştırma yaparken hangi durum üzerinden ilerleyeceğini de daha net oturtabilir zihninde. Öğrencilerinizden her zaman konu ile ilgili özet bilgi ve mümkünse görseller isteyin. Unutmayın ki görsel hafıza her zaman daha kalıcıdır. Öğretmen ne kadar öğretmeye ve bilgi aktarmaya hevesli olursa öğrencisi de bir o kadar canlı ve aktif bir durumda bilgiye açık konuma gelir. Bilgi ve öğretme konusunda tek temel taş öğretmen de başlar.
Öğretmen öğrencisi için rol model olmalıdır?
Her öğrencinin kendisine örnek aldığı bir öğretmeni vardır. Öğretmenler her zaman bilgi ve tecrübeyle değil, insanlık ve karakteristik davranışları ile de ön planda olurlar. Bu durum öğretmenler için rol model olma yani öğrencisi tarafından örnek alınması anlamına gelmektedir. Bir diğer açıdan bakıldığı zaman, öğretmen her zaman kusursuz olmak zorunda değildir. Sadece iyi ve doğru olanı göstermeli ve temsil etmelidir. Bu karakteristik özellik, sizinle gün içerisinde hemen hemen altı veya yedi ders saati geçiren öğrenciniz için büyük bir örnek olacaktır. Çünkü öğrenci, her zaman öğretmeni gibi olmak ister ve öğretmeni gibi meslek sahibi olup, çalışkan olup olmayacağına karar verir. Öğretmenler, insani değerler konusunda kendilerini örnek alan öğrencileri için harika bir öğretme yöntemi bulmalıdır. Yani kendileri de öğrencilerine öğrettikleri gibi davranmalıdırlar.
Yazar: Yavuzcan Kalkan