Yetişkinler gibi çocukların da stresli anları olur ve bu stres anlarında belli bazı tepkiler gösterir. Bu yazımda parmak emme ve tırnak yeme davranışına ve bu durumlarla karşılaşıldığında neler yapılacağını değineceğim.
Öncelikle bu iki durum da genelde olumsuz bir durum ile karşılaşılma sonucu ortaya çıkar. Örneğin kardeş kıskançlığı, ebeveyn tartışmaları gibi. Bu gibi durumlarda çocuğa kızmayın, parmağına vurmayın veya sürekli uyarıp durmayın. Parmağını ağzından çek gibi sözler kullanmak yerine çocuğun ilgisini o an başka yöne çekin.
Parmağını meşgul edecek etkinlikler yaptırabilirsiniz. Örneğin birlikte hikaye kitabı okurken parmağıyla okuduğunuz yeri takip etmesini isteyebilirsiniz. Veya parmak kuklalar ile oynatarak çocuğun ilgisini çekebilirsiniz. Çocukla parmak oyunları oynayabilirsiniz. Parmakların isimlerini öğretip bunların isimlerini sorabilirsiniz.
Tırnak yeme ve parmak emme her zaman patolojik davranışlar değildir. Genelde belli bir süre sonra geçer. Bu süreçlerde çocuğu sürekli azarlamak ve çocuğa bağırmak, çocuğun o davranışa yoğunlaşmasına neden olacaktır. Bu gibi olumsuz söylemlerden uzak durun. Çocuğun her zaman yanında olduğunuzu sık sık dile getirin ve ona güven verici sözler söyleyin. Tırnak yemenin ya da parmak emmenin olumsuz sonuçları üzerine çocuğunuzla konuşun.
Kaynaklar
http://
https://www.sabah.com.tr/
Yazar: Mısra Kara