Doğum yapan annelerin göğüsünden gelen ilk sütün adı Kolostrumdur. Bu süt, bebek için çok önemlidir. İçinde bulunan antikor, çocuğu hayati tehlikelerden korur ve bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.

Çocuk, 6 aya kadar sadece anne sütü ile beslenmelidir. 6 yaştan sonra ek gıda takviyesine başlanmalıdır. Ama uzmanlar 2 yaşına kadar çocuğun emmeye devam etmesi gerektiğinin üzerinde dururlar.

Bazı bebekler ek gıdaya çok çabuk alışabilirken, bazı bebekler ise biraz sıkıntı yaşayabilirler. Bu durumda çocuklara karşı sabırlı olunmalıdır.

Çocuğun sevdiği besinlerden başlanılmalıdır. Sevdiği besinlerin içine ufak ufak diğer besinleri karıştırıp yedirebilirsiniz.

İlk olarak çocuklara çeşitli besinleri tattırın. Çocuk sevdiği besinlerde güzel tepkilerde bulunacak ve daha isteyecektir. Sevmediği besinlerde ise ağzından çıkarabilir, jest-mimikleri ile sevmediğini belli eder. Çok tuzlu ve çok şekerli gıdaları çocuğunuza yedirmemeye özen göstermelisiniz.

Ek gıdalara geçerken elma, kabak, patates gibi besinlerin püreleri ile başlanabilir. Çocuk, hangisini daha çok severse bir süre onunla devam edebilirsiniz.

Çocukta her yeni duruma alışma süreci olduğu gibi, buna da alışması zaman alabilir. Böyle bir durumda endişelenmeyin. Çocuğunuzu yemesi için zorlamayın, besinleri ilk başlarda tadımlık olarak verin. Böylelikle çocuğun adapte olma sürecini daha net anlayabilirsiniz.
Çocuğunuz, besinleri yediği zaman onu sözel pekiştireçlerle destekleyin. ‘Aferin’ gibi destekleyici sözler, çocuğun hoşuna gidecektir.

Siz ne kadar sakin kalır ve üstelemezseniz, çocuğunuz da bu durumu kolaylıkla kabul edecektir.

Yazar: Mısra Kara