Müzik, çocukların bilişsel, dil motor gelişimlerini destekler. Aynı zamanda çocuğun müziksel becerileri kazanmasını sağlar.

Çocuk dünyaya ilk geldiği andan itibaren ninniler şarkılar gibi belli bir ritmik deneyimlerini kazanırlar. Anne, çocuğu ayağında sallarken bir ritim kullanır. Çocuk da bu ritme uyar.
Çocuklar bir oyuncağa dokunduğunda içinden çıkan ses çok hoşlarına gider ve ikinci döngüsel tepkilerin kazanılması ile tekrar tekrar sallar.

Çocuklar ilk olarak kendi bedenlerine vurarak ritim tutarlar. Elleri, kolları, ayakları hatta ağzı bile onun için bir ritim aracıdır.

Çocuğun ilk yaşlarda bile müzik çalarken dans ettiğini görürsünüz. Hatta ritimleri bile vardır. Bir sağa bir sola giderek şarkıya uyum sağlarlar. Müzik ve dans ile çocuk denge- koordinasyon becerilerini kazanır. Her bireyde olduğu gibi çocukta da rahatlama sağlar.

Okul öncesi eğitim kurumunda çocuklara ilk başta herkesin birden ses çıkarması gürültü olarak gelse de, çocuk daha sonralarda çalınan ritimleri anlar ve hoşuna gider.

Öğretmenleri onlara şarkılar öğrettikçe, şarkıların ritimlerini hafızalarına yerleştirirler.
Siz de evde çocuğunuzun bir kaba vurarak ses çıkardığını ve bunun hoşuna gittiğini görmüşsünüzdür. Veya bir kabın içine pirinçler, nohutlar koyduğunuzda çocuk bunu çok kez sallar. Bu gibi etkinlikleri daha fazla yaparak, çocukta müzik bilincinin oluşmasını sağlayabilirsiniz.

Evde kendiniz de artık materyallerle müzik aletleri yapabilirsiniz. Boş bir şişenin içerisine çakıl taşları doldurabilirsiniz. Daha sonra bunu çocukla birlikte süsleyebilirsiniz. Çocuk, bir müzik aleti yaptığı için kendisini mutlu ve yetenekli hissedecektir.

Yazar: Mısra Kara