Çocuk kitapları ilk yıllarda çocuğun görsel-işitsel ve dokunsal duyusuna hitap ederken okul öncesi dönemde daha büyük boyutlarda ve resimleri bol olan kitaplardan seçilmelidir. Daha sonraki ilkokul aşamalarında ise yazıların ön planda olduğu kitaplar seçilmelidir.
Çocuğun ilk kitapları genelde ince motor kaslarına hitap eder. Doku kitapları fermuar açma kapama, cırt cırt çıkarıp takma, çıt çıt kapatıp açma gibi dokunsal etkinliklerin ön planda olduğu kitaplardır. Çocuk bunlara dokunduğunda çok büyük keyif alacaktır. Sesli sayfaların olduğu kitaplar da seçilebilir. Örneğin dokunduğunda zil sesi çıkan bir sayfa veya salladığında ses çıkartan kitaplar olabilir. Bu kitaplar, çocuğun ilk yılında haz bölgesi ağız olduğu için ve her gördüğünü ağzına aldığı düşünüldüğünde kolay temizlenebilen ve yıkanan tarzda olmalıdır.
Daha sonraki okul öncesi dönem hikaye kitapları yazısı az resmi bol olmalıdır. Yazısız hikaye kitapları da seçilebilir. Bu hikaye kitapları, çocuğun hikayeyi resimlere göre yorumlamasını ve dil gelişimini destekleyecektir. Ebeveyn, çocuğa hikayeyi okurken bazı yerlerde durup, ‘Sence devamında neler olabilir?’ gibi sorular yöneltebilir. Çocuk bir kitabı defalarca okumanızı isteyebilir. Parmağı ile hikayeyi takip edebilir. Bir hikayeyi hafızasına o kadar iyi alır ki kitabı karşısına alıp size su gibi anlatabilir. Siz o an çocuğunuzun gerçekten okumayı öğrendiğini bile düşünebilirsiniz.
Çocuğun gelişiminde hikaye kitaplarının yeri büyüktür. Bu yüzden hikaye kitabı seçiminde dikkatli olmalıyız. Çocuğa güzel davranışları öğreten hikayeler seçmeliyiz. Çocuk kendini o hikaye kahramanı ile bütünleştirip ona göre davranabilir. Bu yüzden hikaye kitaplarını buna uygun almalıyız.
Kaynak
https://www.eviminaltintopu.
Yazar: Mısra Kara