Görsel romanlar okuyucu seçimine bağlı olarak alternatif sonlara sahip olan dijital edebiyat ürünleridir. Biz bu çalışmada Türkçe dersi etkinlikleri kapsamında görsel roman üretim, kullanım ve etkilerini inceleyeceğiz.

Görsel romanlar dijital dünyada gün geçtikçe tanınan bir tür olma yolunda ilerliyor. Basit programlama becerisine dayalı olarak animasyon geçişine bağlı olarak ilerleyen bu türde asıl hikayenin okuyucu seçimine bağlı olarak değişebilen alternatif sonlara sahip olduğunu görüyoruz. Yani iyi bir kurgu ile sunulan eserlerde iki kişinin aynı seçimleri yapmadan aynı sonuçlara ulaşması mümkün görünmüyor. Bu eserlerin en büyük farkı da hiç şüphesiz buradan doğuyor. Özellikle bilgisayar oyunları ile büyümüş nesillerde kahramana ve hikayeye müdahale edebilme hissiyatı sunması, yakın gelecekte görsel romanların basılı romanların yerini alabileceğini gösteriyor. Pekiyi ya bu türü Türkçe eğitiminin en önemli noktası olan 4 temel dil becerisi etkinliği olarak nasıl kullanabiliriz?

1. Tema Seçimi

Öncelikle bunu bir eğitim materyali olarak tasarladığımız için ilgili sınıfın ilgili temasını seçmek faydalı olacaktır.

2. Sınırları Zorla

Çoğu görsel romanda müzik ve ses sadece hoş bir detay olarak karşımıza çıkıyor ama biz eğer merkeze 4 temel dil becerisini alıyorsak dinleme ve izleme çalışmalarını etkinliğin içinde uygun site ve şekilde kullanmalıyız. Ayrıca belki de hikayeyi tamamlayan unsur olarak konuşma kaydı kurgu içinde verilip kısa cevaplı bir bölümde o metnin detayları öğrenciden yazılı cevap olarak istenebilir.

Pekiyi ya konuşma ne olacak?

Belki de bu dijital etkinlikteki en büyük çıkmaz gibi görünen konu konuşma becerisinin ölçümüdür. Google’ın altyapı sunduğu ses tanıma teknolojisi ve benzerleriyle açık kaynak olarak kullanılan robotları kullanarak konuşan okuyucunun sesini yazıya çevirerek bölüm geçilmesi sağlanabilir ya da analog olarak sınıf ortamında konuşma etkinliğini görsel roman tamamlama etkinliği olarak planlamak da işe yarayabilir.

Son olarak; temayı belirlediniz, görselleri ve animasyonları seçtiniz, yaratıcı bir hikaye ve alternatif sonlarla dolu bir kurgu oluşturdunuz ve etkinliğinizi tamamladınız. Bu kadar emek vererek hazırladığınız göz nurunuz olan o görsel romanı kitlelere sunmak isterseniz karşınıza iki seçenek çıkacaktır. Oyununuzu Android ya da iOS tabanlı bir stüdyoda hazırladıysanız marketlere yükleme ve oradan sergileme mümkünken, masaüstü olarak tasarlanan çalışmalar için şu anda tek seçenek Steam görünüyor.

Bir sonraki yazımda sizlerle yetkin bir tasarım hazırlama rehberi paylaşacağım.

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Yazar: Ayben Furat